Google Gbay- Important pentru publicitatea online

In curand Google va lansa produsul concurent pentru PayPal : Gbuy.

Interesant este ca de data asta s-a stabilit un moment exact pentru lansarea produsului si nu a fost anuntat doar cu cateva zile inainte de 28 iunie. Este evident ca isi doresc cat mai multa publicitate pentru lansare, incepand chiar din prima clipa. Dar acest lucru este de altfel normal daca ne gandim la dimensiunea evenimentului : poate chiar si la dominatia pe termen lung in publicitatea online.

Ieri am citit despre marea problema pe care o are publicitatea cu plata pe click( in special Google Adwords) cu click-urile false (si nu este vorba de 2-3 click-uri date la intamplare, ci de un numar mare facut de o retea intreaga de calculatoare si alte  manuieli ce se fac la scara larga.

http://www.fool.com/news/commentary/2006/commentary06060927.htm?ref=foolwatch

Evident, solutia este combinarea targetarii contextuale si demografice cu cea a utilizatorilor. Vreau sa spun  ca este evident ca cineva cu un anumit IP care a cumparat un bilet in croaziera, este foarte posibil sa cumpere si un parfum. In acelasi timp, un IP nefolosit din punctul de vedere al achizitiei, nu este foarte atractiv pentru publicitari. De asta ma intreb cand o sa vedem « selecteaza IP-urile care au achizitionat de minim 500 $ in ultimele 6 luni ».

Dar chiar mai bun decat IP-urile ar fi un sistem de conturi care sa ne permita sa calculam achizitiile unei persoane chiar daca sunt facute de la calculatoare diferite. Mai ales fiind in conformitate cu folosofia Google privind trecerea activitatii de la desktop-urile Microsoft, care sunt dominante, la servere web( preferabil ale lor).

Din acest punct de vedere as spune ca portofoliile de licitatii de la Google Finance si conturile de plata de la Gbay vor juca un rol foarte important pe care jurnalistii deja il inteleg.

Este interesant cit de multe va face sistemul Google de data-mining cu informatiile culese.  Pina acum Google a lucrat in general cu analize de continut, dar aceasi tehnica poate fi aplicata si in cazul utilizatorilor.

 

4 Comments »

 1. Madalin Matica said,

  July 20, 2006 @ 00:08

  Google will loose this one. Deja ebay a banat sistemul GPay redenumit Google Checkout. Sau asa cum am afirmat : Razboiul incepe 🙂
  http://blog.dotcommerce.ro/2006/07/17/incepe-razboiul-in-zona-platilor-online-2/

 2. catalin said,

  July 20, 2006 @ 09:28

  Salut Madalin,

  Si eu zic ca o sa aiba destul de multe probleme sa convinga persoanele fizice sa faca switch pe platiile P2P. Pe de alta parte cred ca integrarea cu Adwords o sa convinga destul de multi comercianti sa implementeze sistemul Google alternativ cu procesarea clasica (Authorizenet) si cu PayPal. Iar pe viitor poate vor veni cu niste incentive mai puternice si vor reusi sa incline balanta. Desi e evident ca este foarte greu.

 3. Madalin Matica said,

  July 22, 2006 @ 10:17

  Google a deschis prea multe fronturi impotriva a prea multi dusmani puternici. Si daca pina cum s-au jucat cu domenii care graviteaza in jurul motorului lor ( The search engine), acum au intrat in ceva ce este 20% technologie, 60% finante si 20% marketing.
  Faptul ca Ebay le-a dat un “Banned” poate fi good advert. Sau poate genera inceputul sfarsitului lui GPay. Noi stam pe margine, mancam seminte ( tot e-commerceul din Ro in 2005 : 44 mil USD iar PayPal -only – 9 miliarde) si chibitam 😛
  I will not put my bets on Google this time ( am pus pe actiunile lor la 30 USD si le-am vandut la 275$-mai bine le mai tineam 🙂

 4. elena puscas said,

  March 26, 2007 @ 20:55

  ce stiti despre afacerea Delfinul caredefapteste o excrocherie un caritas care racoleaza prostime si incaseaza mii de euro stiti citi au ramas fara case prin felul lor de a prostii lumea proasta carese implica in acest joc sunt amenintati cu amenda de pina la 10mii de euro daca divulga secretu platesc pentru 4 carti asa zis ca titlu 2290 de euro cartea se numeste pretul succesului promit ca te imbogatesti pina la 40 mii de euro in 10 luni luni nu e normal sase ia masuri excrocheria a ajuns pina la brasov

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment