Wiring the web

Titlul articolului nu-mi apartine si de altfel nici ideea :). Care intre noi fie vorba este absolut geniala. Initiatorul subiectului este Ray Ozzie iar postul original il gasiti pe blogul actualului Chief Software Arhitecture de la Microsoft si anume aici.

Despre ce este vorba… Ei bine, in mare despre “give power to the people”. 

Pornind de la ideea ca viitorul Internetului consta in interconectarea serviciilor, proceselor si in general a informatiilor intre situri si ca la momentul actual acest proces este disponibil doar specialistilor din domeniu (dezvoltatori, programatori etc. care reusesc acest lucru prin aplicatiile proiectate), Ray Ozzie propune o metoda prin care si utilizatorii obisnuiti sa poata realiza usor schimbul informatiilor continute in propriile situri/pagini prin importarea/copierea informatiilor dorite direct din alte situri.

Solutia gasita este inspirata din tehnologia care a stat la baza interconectarii aplicatiilor de desktop si anume “clipboard”-ul. Ray Ozzie propune “Live Clipboard“, tehnologie bazata pe javascript, Ajax si structuri XML care permite siturilor care o implementeaza sa faciliteze copierea anumitor structuri de informatii intre aceste situri. De ce structuri? Pentru ca daca se doreste doar copierea punctuala a unui simplu text acest lucrul se realizeaza folosind varianta binecunoscuta, low-end (de desktop) a clipboard-ului si anume: selectarea textului, apoi copy (ctrl+c) si apoi paste (ctrl+v) acolo unde se doreste copierea textului original. Dar avand in vedere ca exista deja structuri predefinite de date ca evenimente, contacte, profile etc. este interesant pt un utilizator sa poata copia intreaga structura si nu doar fragmente pe care apoi sa le integreze manual la locatia dorita. Si cum poate sa realizeze acest lucru? Pai foarte simplu, folosind acelasi model de la clipboard (Select/Cut/Copy/Paste) dar selectarea initiala nu se mai face prin selectarea manuala a textului ci prin intermediul icon-ului special LiveClipboard Icon creat pentru LiveClipboard (special in sensul de conceptie/design pentru a arata utilizatorului ca aplicatia este LiveClipboard Enabled si nu pentru ca ar avea niste proprietati deosebite fata de un gif obisnuit 🙂 ) si pe care userul da click si selecteaza actiunea dorita (copy, cut sau paste).
In spatele interfetei programarea face totul si la clickarea pe iconul respectiv se marcheaza vizual structura corespunzatoare, urmand ca la selectarea unei actiuni (sa spunem) de copiere, din javascript se serializeaza structura xml care defineste obiectul informational in cauza si care apoi se pastreaza in clipboard-ul calculatorului propriu. La actiunea de “paste” pe icon-ul unui container in care dorim sa salvam obiectul informational aflat in clipboard, tot din javascript se face deserializarea si importarea in containerul respectiv si salvarea (asta daca se doreste) in baza de date prin intermediul Ajax-ului. 
Stiu, la prima vedere nu pare ceva extraordinar dar asta pentru ca nu aveti imaginea completa :). Pe care puteti sa v-o faceti prin urmarirea exemplului complet functional care exista aici.

Ce este si mai extraordinar este faptul ca aplicatia respectiva functioneaza si intre doua browsere diferite (adica pot sa copiez structura unui contact in Internet Explorer si sa fac paste in Firefox). Asta inseamna ca practic se deschide o portita prin care, intr-un viitor nu foarte indepartat, o sa pot sa copiez aceeasi structura dintr-o aplicatie desktop (spre exemplu Microsoft Outlook) si sa-i dau “paste” intr-un site (si invers).

Sigur, deocamdata LiveClipboard este inca la stadiul de concept si multe lucruri (inclusiv standardele pentru tipurile de structuri) mai trebuie sa fie dezvoltate si mai ales acceptate pentru ca aceasta noua tehnologie sa fie folosita pe scara larga insa perspectiva este extrem de incurajatoare si fiti convinsi ca o sa mai auzim de LiveClipboard in viitor.

“Give power to the people!”  😉 

1 Comment »

 1. Florinel said,

  August 5, 2006 @ 18:37

  Va fi foarte util sa se copieze structuri de date intr-un mod facil, dintr-un site sau dintr-o aplicatie desktop catre o alta sursa.

  Acum sa copiezi o anumita sectiune dintr-un site, trebuie sa selectezi, copy, apoi paste… Apoi apar problemele: nu ai selectat suficient, sau ce ai selectat si dai paste in altceva se distosioneaza prea mult si nu mai e utilizabil (din browser in editor text: word, open office)…
  Vor aparea multe aplicatii care se vor baza pe live clipboard..

  Sa vedem ce inovatie ne mai aduce Atlas…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment