Despre corporatii

Simt nevoia sa incep acest post cu un semi disclaimer: n-am lucrat niciodata intr-o mare corporatie (oare “mare corporatie” poate fi considerat pleonasm?), prin urmare cele expuse aici pacatuiesc prin lipsa unor argumente concrete care sa le sustina.

Am, observat ca in ultima vreme a aparut, pe langa termeni deja consacrati ca “piarist” si “it-ist”, unul nou: “corporatist”. Ca si celelalte, si acesta pare sa fie invaluit de o vaga nuanta tendentioasa. Corporatistul este acea persoana care lucreaza intr-o companie de dimensiuni mari, isi traieste viata intr-un cubicle si vede lumina soarelui doar in pauza de pranz.

Dincolo de aceste concluzii empirice insa, se pare ca exista intr-adevar o cultura ce-i diferentiaza pe corporatisti de restul celor ce activeaza in campul muncii. Citeam in Biz despre filosofia de recrutare a corporatiilor, fie ele europene sau americane, care pun accentul pe compatibilitatea candidatului cu valorile firmei mai degraba decat pe abilitatile sau performantele lui. Pentru ca intr-o corporatie nu se urmareste neaparat cultivarea vreunei individualitati sau initiative personale, ci modelarea tuturor angajatilor in concordanta cu spiritul si principiile corporatiei.

Ceea ce poate fi bine sau rau, in functie de care parte a baricadei te afli.
Pana la urma, totul se reduce la numarul de libertati personale la care esti gata sa renunti. Preferi comoditatea lucrului alaturi de alti zeci de oameni, sau indrazneala propriilor decizii? Te multumeste un dress code rigid sau ai nevoie de happy friday in fiecare zi?

4 Comments »

 1. Mihai Constantinescu said,

  April 18, 2008 @ 09:44

  Ai aici toate definitiile http://www.gigel.org/glosar.html ๐Ÿ™‚

 2. cris said,

  April 29, 2008 @ 08:29

  Eu aveam un dress-code foarte ‘art-nouveau’ doar in semn de revolta..dar, believe me, dupa cateva luni de zile ..nu te mai ajuta nimic- atunci cand toate glumele care le faci cu colegii sunt legate de superior management sau de felul in care merge reteaua, atunci cand petreci in restaurante frantuzesti succese ale corporatiei care s-au intamplat in cu totul alte zone de pe glob. No, there’s no magic in it..it’s just the mother ship!

 3. Leah said,

  September 30, 2008 @ 21:16

  Eu am lucrat intr-o corporatie in care (aproape) in fiecare zi era happy friday din punct de vedere vestimentar. Insa doar atat! Lumina soarelui o vedeam destul de rar, avand in vedere cotizatia de ore suplimentare care, uneori, insemna dublarea programului de munca. Neplatit, evident!
  Acum prefer sa lucrez ca free-lancer si sa voluntariez. Nu mai vreau sa fiu sclava unei corporatii. I wanna make my own luck ๐Ÿ™‚

 4. L said,

  April 10, 2009 @ 21:33

  Eu ศ™tiam cฤƒ se spune casual Friday…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment