10% din abundenta e suficient

E destul de celebra vorba ca 90% din orice este zgomot (eufemistic vorbind) si destul de aplicabila pe zona de content (muzica, carti publicate, posturi de bloguri). Eu as fi mai putin transant decat domnul Sturgeon si as zice ca 90% din posturile din blogosfera au o relevanta limitata in afara cercului emitatorului (le lipseste caracterul informational – multora in mod voit).

Cam asta a fost premiza de la care am pornit sa facem ubix.ro (si apropo de romane SF – numele vine de la raposatul PK Dick, more or less).

Ideea este cam asa:
1. Blogosfera roamaneasca produce cam 5000-6000 de texte pe zi (cam atatea descopera Zelist, de fapt)
2. Totusi nimeni, nu poate sa parcuga nici macar 10% din cele 30K bloguri (inclusiv prin RSS)
3. Traficul e puternic polarizat spre primii 1% (primele 300 bloguri)
4. Dar volumul de continut este puternic polarizat spre restul (mai mult de 90% este facut de celelalte bloguri)
5. Oamenii nu scriu in genere bloguri de nisa (cu cateva exceptii notabile).
6. Pe de alta parte continut de interes pe o anumita zona se afla pe sute-mii de bloguri. Problema e sa il gasesti.

Iar incercarea noastra de a-l gasi se numeste UBIX.ro
Suntem aproape sa dam drumul la un beta cu 17 categorii (carte, fotbal, teatru, evenimente culturale, politica interna, advertising, evenimente culturale, turism etc)

Ce vrem cu ubix asta?
– sa oferim blogosfera spre consumul public (vrem sa punem umarul cel putin – sa facem o chestie unde oamenii normali, nu internet-addicted, sa gaseasca informatie buna pe o zona de interes)
– sa filtram junkul
– sa-i promovam pe cei mici care scriu de placere pe o tema care le place
– sa ne jucam cu volume mari de informatie si sa scoatem ceva din ea

Ubix.ro nu este im primul rand un monitor de branduri (desi se poate folosi si in sensul asta). Este un filtru tematic avand ca target publicul general (maica-mea).

Cam asta e povestea cu Ubix.
Ubix.ro vrea sa faca dintr-o blogosfera mare (si greu digerabila) un asamblu de blogosfera mai mici, pe zone de interes. Si sa ofere expunere acestor mini-blogosfere.

Fireste, facilitatile gen digg/mixx sunt interesante insa nu asta este focusul nostru in prima insanta. Focusul nostru este sa prelucram bine miile de posturi pe care le descoperim zii de zi. Partea asta de filtrare e cea mai complicata (folosim un algoritm propriu bazat pe analiza de text si filtre bayesiene, plus interventie umana – dar mai este destul pana cand o sa avem ceva stabil si complet relevant).

1 Comment

  1. Ubix.ro - un alt agregator de succes - dece? blog said,

    May 20, 2009 @ 12:07

    […] anume functioneaza si de ce ar fi mai special – nu scrie cam niciunde, dar am citit pe blogul TreeWorks o chestie interesanta: Ce vrem cu ubix asta?[..] – sa filtram junkul – sa-i promovam pe cei mici […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI