Joobs

Silviu imi da un email (doua de fapt) intrebandu-ma ce parere am de proiectul lui – Joobs.ro.

Salut,
ti-am vazut interviul pe braintv.ro si mi-au placut multe din ce am auzit.
Incercind sa fiu succint si sa nu te retin mult,
ma gindeam ca ai timp 2 minute sa critici recent lansatul serviciu www.joobs.ro
Nu-l critica prea tare si incurajeaza-ne sa putem merge mai departe.
Astept raspunsul tau.
Numai de bine,
Silviu Savin

Asadar si prin urmare: Nu ma consider un mare guru al Internetului deci parerea mea nu are foarte mare importanta. Pe de alta parte am lucrat ca Project Manager la realizarea BestJobs (primul an si jumatate, inclusiv faza de lansare) inainte sa fac TreeWorks, deci ceva-ceva din industrie mai stiu.

1. Ideea e buna. Nisare corecta (si eu facusem un site de joburi nisat pe langa BestJobs – ITclimber ii zicea). Potentialul pietii este relativ mare, plus ca verticala poate fi replicata pe alte domenii daca prinde (ingineri, economisti etc)

2. Designul e frumos, uzabil, clar.

3. Ce e gresit:

A. introducerea platii (asta diminueaza drastic viteza de extindere a serviciului)

B. Faptul ca nu exista anunturi reale – companiile se duc acolo unde sunt alte companii

C. Lipsa unor statistici cu privire la numarul de utilizatori – Cati potentiali aplicanti am acolo daca pun un anunt?

Asadar cea mai mare problema e dupa parerea mea lipsa continutului. Daca ar fi dupa mine, as merge pe un model gen jobster.com – un jobs search engine care ar agrega continut specific de pe portalele mari si de pe siturile companiilor. As face eventual so o forma de web services pentru postarea de aduri direct de pe siturile altora si as incerca sa fac parteneriate de exemplu cu companiile care vand soft de resurse umane si contabilitate.

As liberaliza postarea de anunturi.

As baga niste features de comunitare: pe doua directii – discutii de programatori si discutii despre banutzi.

As gasi tot felul de chestii mai disruptive.

La momentul actual, sincer sa fiu, chiar daca ideea este buna – nisare, designul e dragut, lipseste chestia care sa te faca sa frecventezi situl fie in calitate de angajator, fie in calitate de utilizator.

Cam atat. Am preferat sa fiu cinstit, Silviu, si sa iti dau niste sfaturi de imbunatatire, decat sa spun “Great! Keep up the good work!”. Tu incerci sa te bati cu cativa grei validati de piata, iar daca nu esti foarte focusat si foarte disruptiv nu prea ai cum sa ii dovedesti. Daca vrei sa ai o sansa trebuie sa faci ceea ce ei nu pot sa faca (din temeri de brand, din frica de canibalizare, etc). Si sa executi superb si rasunator.

7 Comments »

 1. Filip Chereches-Tosa » Joobs said,

  July 12, 2007 @ 10:39

  […] Pe blog-ul TreeWorks a aparut un review, iar inca unul n-are ce sa strice :). […]

 2. Silviu said,

  July 12, 2007 @ 21:34

  3A. Daca scot plata, mi-e frica ca isi va pierde cumva din valoare. Va deveni un alt portal de anunturi. In plus, plata anuntului e semnificativ mai mica decit alte siteuri de acelasi gen. Iar orice venit ajuta la dezvoltarea serviciului pe mai departe. Chiar nu stiu cum sa procedam. Probabil vom pune un poll si incercam sa obtinem cit mai multe pareri.

  3B. Cum ati rezolvat voi la BestJobs perioada de inceput? Vreun sfat?

  3C. In Romania, in industria IT sunt cam 100,000 persoane interesate. Bineinteles, nu toti vor vizita joobs 🙂

  In rest, da, avem in vedere si web services, si crearea de legaturi si comunicare, ceva in gen LinkedIn si altele. Nu puteam astepta sa dezvoltam totul si apoi sa lansam. Simplu, cite putin, pe rind.

  Nu ma bat cu greii, e doar o alternativa.
  Si, da, asta voiam: sfaturi de imbunatatire si
  iti multumesc pentru ele si pentru incredere.

 3. catalin said,

  July 13, 2007 @ 09:50

  Silviu,

  Valoarea unui site de joburi este numarul de candidati adusi la un anunt si numarul de anunturi relevante pentru fiecare dintre candidati. Banii sunt valoare doar pentru tine 🙂

  Fireste banii sunt foarte importanti pentru promovare, dar – de exemplu – noi punem doar pe primele doua situri anunturi (platite). La al treilea nu punem, desi ar fi pe gratis – MyJob. Suna ei si se ofera sa puna pe gratis. Cam asa as face si eu, daca as fi in locul vostru. As lua toti angajatorii din IT si le-as cere permisiunea sa le public anunturile. Apoi le-as trimite CV-urile relevante pe email.

  Inca o data, multa bafta.

 4. Alin Zainescu said,

  July 18, 2007 @ 17:35

  Grea decizie. Poate ca adevarul este la mijloc. As opta fara sa stau sa ma gandesc la plata de la inceput pentru toate serviciile dar va spun din experienta ca nu foarte multe companii (de fapt romanii) sunt dispuse sa plateasca serviciile ce le vin prin Internet.

  Internetul este ceva gratis pentru romani si greu se va schimba ceva. Dar nu trebuie sa capitulam. Am introdus servicii platite la ComunicatedePresa.ro abia cand am ajuns la un public de peste 2500 de companii si peste 10.000 de utilizatori.

  Un program de referrers cred ca te va ajuta.

 5. Valentin Vesa said,

  August 21, 2007 @ 17:44

  Sunt de acord cu Alin cand spune ca romanul inca vede internetul (si prin urmare cam tot ce ii vine dinspre Internet) ca pe ceva free. Imi amintesc cu nostalgie cand proaspat intrat la facultate la Cluj, mutandu-ma in apartament nou, pe scara pustii ma imbiau care mai de care cu “Net pe Nashpa” ca furau d ela cablul de fibra care trecea prin fata blocului.

  Am evoluat….dar nu asa de mult, ca sa avem o cultura online, o netiquette, care sa ne ajuta sa stim aprecia produsele online ca pe orice alte produse vandabile si care au deci un anumit pret de cost.

  Joobs.ro imi apare ca o idee frumoasa, utila, si ar fi super sa puteti opri – fie si macar partial – migrarea asta acuta de IT-shti din tara.

  Sugestia mea, fara sa ma pretind un AS in domeniu, este sa incepi si un forum, in care sa inviti mai ales angajatorii dar si posibilii angajati, sa discute despre plusurile si minusurile muncii de IT din tara.
  Poti acum cere si credite si granturi pe tot felul de cercetari educationale si de informare online, elearning si formare profesionala…vezi cncsis.ro …etc

  Succes si la mai mare

  P.S. Tineti-i voi in tara ca noi trimitem anual afara sute! 🙂

  Val..out!

 6. Joburi IT - Joobs.ro Blog » Blog Archive » Forte proaspete said,

  October 7, 2007 @ 17:32

  […] Dupa o vacanta de doua saptamini prin tara – avem o tara frumoasa apropos – ne intoarcem cu forte proaspete sa testam si sa facem “release” la una din functionalitatile din ciclul celor pe care le promiteam chiar de la lansare. […]

 7. Joburi IT - Joobs.ro » Blog Archive » Sfaturi, treburi si un job said,

  April 7, 2008 @ 15:54

  […] Catalin a fost printre primii care ne-a incurajat si ne-a dat sfaturi pertinente si de un real ajutor. Catalin este unul din fondatorii TreeWorks si prima data l-am vazut intr-un interviu pe BrainTV. […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment