Grid computing si comodizarea serviciilor internet

Lucram in perioada asta la un proiect de upgradare a unor sisteme in paradigma grid computing. Paradigma asta merge foarte bine cu filosofia web 2.0. Uite, Google a ajuns la putere pe valul computing as commodity. Adica in momentul cand costul hardware-ului obisnuit a ajuns sa fie atat de scazut incat, prin punerea la comun, sa merite sa inlocuiasca supercomputerele. Iar poate cel mai important avantaj tehnologic al Google este capacitatea mare de stocare/procesare plus high availability: adica Google OS. Ansamblul de computere din datacentere plus software-ul catre coordoneaza leviatanul.

Pe de alta parte deja avantajul asta incepe sa se cam duca. Now we have grid computing. In care nu mai conteaza deloc ce hard pui. Cel mai cunoscut serviciu de grid este cel de la Amazon (Elastic) dar mai sunt si altele. Ideea este ca orice firmulita desteapta sau grup de pusti inteligenti poate sa faca acum chestii misto si sa scaleze resursele o data cu succesul. Dupa cum stiti problema cea mai mare e scalabilitatea la numar mare de requesturi/utilizatori/date procesate. Fireste, nu dispar total problemele de rasnit numere mari.

Dar sa nu o lungesc: ideea e ca in epoca in care puterea de computare o sa se livreze la fel ca energia electrica, ideea inovatoare si executia ei vor conta din ce in ce mai mult. Nu trebuie sa te gandesti la constructia hidrocentralei decat dupa ce ajungi cu atelierul la dimensiunile unei fabrici mari si vrei sa scazi costurile de operare.

Leave a Comment