Fast-video is the new fast-food

D-asta cred ca a cumparat Google YouTube. Lumea nu mai consuma sisteme filozofice de tipul Criticilor kantiene, consuma in schimb carti de eseuri. Nu isi mai cumpara o mie de alimente sofisticate din care sa prepare cine stiu ce deliciu al papilelor, cumpara in schimb pizza de incalzit la cuptorul cu microunde. Iar cand ajungem la un restaruant vrem sa fim serviti repede-repede. Pentru ca avem si alte chestii de facut.

Right-on-time delivery of every pleasure and every need. Auzim din ce in ce mai des “m-am uitat azi la seria X” a nu stiu carui serial de comedie. Pentru ca:

1. publicul actual nu mai poate sa astepte nu stiu cate minute in care nu se intampla nimic. Vrea formatul glumelor in cascada, si asta il asigura mult mai bine serialul de 20 de minute per episod (sau de 45) decat filmul artistic de 2-3 ore.

2. pentru ca publicul nu vrea atat de mult sa experimenteze, cat sa consume ceva despre care sa stie ca-i va fi pe plac.

3. pentru ca publicul actual vrea sa consume in ritmul lui – pe DVD sau computer, si nu la televizor – la ora la care stabileste cineva ca este cel mai probabil sa se afle in fata ecranului publicul din targetul respectiv.

Romanul cu personaje in pielea carora nu ne putem transpune e pe moarte. Aproape nimeni nu vrea sa simta alteritatea. Dar vor chestii participative. Traiasca WOW. Si romanele chick-lit.

Asadar noul format pastila-mica-cu-nutrienti-multi-energie-concentrata-intr-un-spatiu mic va triumfa. BTW, ati vazut reclama aia la nu stiu ce detergent care este acum cu 30% mai concentrat deci pachetul de 3kg a scazut la 2kg, spala la fel si e fireste la acelasi pret ca anterioarele 3kg?

Eu astept aspectele artistice ale noului format: haiku-urile vizuale in 30 de secunde. Right-on-Time Satori pe YouTube. 🙂

Lasand la o parte poezia, eu zic ca “Google Tubes & Tunes” or sa fie un canal de distributie important al greilor de la Hollywood si din lumea TV-ului, a muzicii maxium doi ani. De vazut cum vor rezolva problemele de proprietate intelectuala.
PS. Televiziunile din Romania, se aude? Fazele zilei cu Iri, Moni, Jiji, Adi, Tetelu si restul ilustrilor sunt aur curat. (De fapt PROTV, si intr-o masura mai mica Realitatea si Antena3, au inceput sa faca asta. As zice ca executiile bazate pe Flash video sunt mult mai indicate decat cele pe mpg, avi, mov). Mai ales ca efectul viral deja exista – le primim cu totii pe e-mail de la entuziasti, se gasesc pe torente sau pe alte forme de sharing.

Leave a Comment