Do you remember the first time ?

Pentru urmatorul numar imi voi da foc la valiza. Vrea cineva din public sa ma asiste ?

Imi aduc aminte de primul site pe care l-am facut. Se numea Aeronave si era hostat gratuit. Nu va grabiti sa-l cautati, lasati-l sa se odihneasca in raiul siturilor, de unde se uita la mine si-mi zambeste. Mai bine vi-l povestesc.

 • Meniul era creat cu un generator online de butonase
 • Facusem un intro despre care sustineam ca este « Flash », dar era de fapt creat cu timeline-uri in Dreamweaver (nu era intentia mea sa mint lumea, doar ca habar nu aveam ce este Flashul si il asociam cu orice chestie animata)
 • Paginile nu semanau doua intre ele. Fiecare era un exercitiu independent de creativitate
 • Creasem cu un programel de  “morphing” o animatie de  2 Mb cu un Spitfire care se transforma intr-un F-22. Il pusesem in pagina ca element de design, pentru ca toata lumea sa se bucure de bucuria mea. Nu intelegeam de ce apare asa tarziu.
 • Nici un element din pagina nu statea unde as fi vrut eu, pentru ca nu descoperisem nici macar table-urile (eram tableless inca de pe atunci. De asemenea eram si clueless, sleepless si pennyless)
 • Aveam imagini cu avioane puse ca background si pe alocuri nu se putea citi neam
 • Facusem un fel de logo animat cu un glont care trece si sparge cuvantul  “Aeronave” (Pixar who?)
 • Orice imagine suferea intre 3 (trei) si 100(o suta) de efecte speciale in Photoshop. Dintre acestea sa amintim avioanele transformate in basoreliefuri, imaginile impodobite cu 5 lens-flare-uri (erau irezistibile, una nu era niciodata de ajuns) si favoritul meu, motion-blur-ul.

Dar ceva avea situl asta. Avea continut. Adunasem saptamani intregi tot ce gasisem pe net despre avioane. Chestii serioase, nu prostii. Scheme, specificatii, istorie, batalii aeriene, anchete, ipoteze, proiecte experimentale. Aveam chiar si inregistrari audio cu un veteran ce fusese martor la prabusirea Baronului Rosu. 

In concluzie: era un site plin de continut bun, care din pacate [continutul] suferea abuzurile unui copil intr-ale webdesignului [eu] care-l imbraca in haine de clovn, il unge cu magiun, il trage de par, il inchide in dulap si-l calca cu masinuta. In calitate de client si content provider, ar fi trebuit sa ma concediez.

Era 1998 si aveam aceeasi tastatura pe care o am si acum (no-name, pentru cei care vor sa-si cumpere). Dar multe s-au schimbat.  Astazi nu mai imbrac continutul in haine de clovn. Nu mai oblig vizitatorii sa-mi suporte aberatiile creative. Incerc sa-i duc acolo unde vor. Vreau ca atunci cand pleaca sa-mi spuna “pe curand” in loc de “adio”. Sa nu transpire. Sa nu incruciseze ochii. Sa nu le lacrimeze ochii. Sa nu mijeasca ochii. Sa nu dea ochii peste cap. Sa nu clipeasca des (intr-o alta viata am fost oftalmolog). Sa nu se incrunte. Sa nu se scarpine in cap a mirare. Sa nu ma injure. Sa nu piarda vremea.
Chestii pe care acum opt ani nu dadeam doi bani.

Poate intr-o zi il voi face din nou. Si peste alti opt ani voi rade din nou. Sper sa nu ma lase tastatura, pentru ca intentionez sa fac aceeasi gluma.

 

7 Comments »

 1. Filip said,

  August 3, 2006 @ 15:48

  Ah, good old times! : )
  Primul meu site l-am facut prin 2000 si era site-ul revistei scolii (liceului). ete.go.ro se numea. FrontPage, baby! : p
  Acum, adevarul e ca site-ul asta arata destul de bine – un gradient subtil pe albastru, cu negru pe alocuri, text lizibil… text-only, de fapt.

  Abomination-ul l-am comis la versiunea 2 a site-ului, cand am descoperit dreamweaver in mod wysiwyg. Efecte pe poze, layout incarcat, culori o mie, o gramada de efecte JavaScript… si mama ce-mi placea!
  Nu am inteles atunci de ce imi ziceau altii ca e “lipsit de personalitate” si “dragut”.

  Cu mai multa nostalgie, insa, imi aduc aminte de programele facute in Pascal, Delphi si Visual Basic… au fost vremuri frumoase!

 2. tzafna said,

  August 4, 2006 @ 12:44

  Ophthalmologically corectness sa fie. Dar de ce se VEDE nostalgia?:)

 3. andressa said,

  August 7, 2006 @ 12:30

  Ce dragut! Si acum zambesc la vederea site-urilor foarte obositoare! Si eu am facut unul horror acum 2 ani, diferenta fiind ca in 2004-2005 exista tehnologia necesara si ‘jurisprudenta’ site-urilor decente , numai ca eu nu sunt o cunoscatoare. Avionasele in basorelief sunt o etapa in viata oricarui webdesigner-wannabe.

  Treu: usability + content = queen and king of websites.

 4. … e fun sa vezi cum totul devine istorie at Jobsessive: the blogus said,

  August 27, 2006 @ 11:36

  […] Nu stiu de ce mi-a venit sa scriu despre astea … despre o istorie sumara a domeniului in care lucrez. Cred ca gasisem undeva un post asemanator … si apoi am vazut via Mihai Dragan despre 10 ani de Flash, aniversati de Adobe – culmea …. am vazut toate site-urile prezentate acolo, si multe altele … Nu e emfaza. Sunt doar lucruri pe care le-am trait. […]

 5. Jobsessive said,

  August 27, 2006 @ 11:40

  Care esti mai de la Aeronave pe-aici? 🙂

 6. Ionut said,

  August 28, 2006 @ 18:47

  Jobsessive: Doar hobby, nu facultate :-). Ma limitez la construit machete

 7. Khaled said,

  September 24, 2006 @ 03:32

  Primul site facut a fost in totalitate in flash, si nici nu m-am stresat sa scriu codul HTML, am rezolvat totul cu un F12, simplu nu? stai ca am uitat ceva, problema! am pus pe ftp, si nu mergea!!! huh, ai sa razi, dar nu era numit fisierul Index.html …

  hmmmm, primul site prin 2001, tot prin paradis este, daca tu zici ca nu stiai ce e flash-ul, e bine eu stiam doar flash-ul, bineinteles doar framuri si layere, adika habar nu aveam de action script.

  Imi aduc aminte cum imi trageam parul din cap ca sa fac un background cum trebuie in html, si bucuria cu CSS-ul …

  Nu m-am considerat un webdesigner pana nu am invatat un limbaj de programare web, am inceput cu PHP, am trecut prin Action script care l-am folosit la aplicatii si lucuri mai simple, am trecut si prin CGI-uri …

  Cate nopti pe site-uri cu tutoriale, flashkit.com, etc, cate absente la facultate pentru ca o noapte inainte incercam sa fac un spider mic 😛 sau nu stiu ce prostii, nu mai zic de restante 🙁

  Acum, din pacate, imi dau seama ca lucrez, lucrez, lucrez si rar imi gasesc timp sa mai invat ceva nou…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment