Despre obedienta

Stanley Milgram de la Universitatea Yale a efectuat un studiu in 1963 ce dorea sa stabileasca nivelul de obedienta in fata autoritatii. Prin efectuarea studiului se doarea descoperirea disponibilitatii oamenilor de a pune in pericol sau chiar omori o alta persoana sub instructiunile unei autoritati.

Studiul a fost efectuat pe 40 de barbati cu varste cuprinse intre 20 si 50. Acestia erau adusi intr-o camera unde intalneau o alta persoana despre care li se spunea ca este un alt voluntar. Dupa aceasta, presupusul voluntar era pus intr-o alta camera in timp ce subiectul era pus in fata unui generator electric si ramanea impreuna cu cel ce urma sa ii dea ordinele. Subiectului i se cerea sa aplice socuri electrice celui aflat in camera alaturata crescand de fiecare data, la ordin intensitatea pana la 45o de volti.

Din cei 40 de participanti, 26 (65%) au administrat treptat socuri pana la intensitatea maxima desi auzeau din cealalta camera strigate puternice. Niciunul nu s-a oprit inainte de a ajunge la 300 de volti si desi toti si-au exprimat ingrijorarea in timpul experimentului, acestia au continuat sa urmeze ordinele. Dintre subiectii care au renuntat mai devreme niciunul nu a intrebat daca voluntarul din camera alaturata se simte bine.

Experimentul, desi controversat, explica mult din comportamentul oamenilor atat in razboi (vezi lagarele de concentrare sau Abu-Ghraib) dar chiar si comportamentul angajatilor in relatia cu angajatorul. Este important, mai ales in corporatii sa intelegi ca angajatul poate sa respecte ordinele desi stie ca acea actiune poate dauna organizatiei.

1 Comment »

  1. dimitri said,

    November 19, 2008 @ 23:21

    Ei, hai că nu e chiar aşa. La Abu Ghraib este vorba despre altceva. Soldaţii care i-au abuzat pe prizonieri or fi avut ordinele lor dar sadismul de care au dat dovadă trebuie să ne facă să căutăm răspunsuri în altă parte…la psihologi de exemplu.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment