Combinatii destepte

Marturisesc ca intotdeauna mi-a placut combinatorica. Permutarile, aranjamentele si chestii d-astea pur matematice. Daca aveti chef puteti citi mai multe pe blogul meu personal: O teorie pueril-estetica a diversitatii permutationale la mine.

Am stat ieri vreo 40 de minute citind reclame inventate cu TheAdGenerator. Dadusem peste chestia asta pe TechCrunch. Proiectul de diploma al unui pusti. Se iau structuri semantice folosite in reclamele din zilele noastre, se toarna valorile momentului, se decoreaza cu poze de pe Flickr luate pe baza tagurilor similare si gata reclamele. Acum, cinstit vorbind nu toate sunt bune, dar macar se pot genera cate 100 pe minut in functie de conexiune. Se poate lauda vreun copyrighter cu asa prolificitate?

Ce treaba are asta cu ce facem noi? Pai in primul rand e un exemplu misto de algoritmizare a ceea ce poate parea inefabil – creativitatea umana at work. Sigur, creativitatea umana inseamna mult mai mult in zona aceasta – strategie coerenta, pozitionare etc, insa ne putem inchipui ca dupa ce s-au definit acestea, un computer poate elabora 1000 de propuneri utilizand valorile de brand selectate, de la care se poate incepe discutia.

Si in al doilea rand e un exemplu clar de comodizare datorat tehnologiei – ceea ce inainte parea o chestie rarisima se poate transforma intr-o treaba de rutina. Si atunci trebuie sa vii cu un nou sos secret, cu alte douazeci de condimente. Noroc ca Gödel a demostrat ca exista si zone nealgoritmizabile ale matematicii. Cand se va algoritmiza totul ne apucam de inventat teoreme noi. BTW, o chestie destul de tare despre “mathematical ideeas mining” apare in Diaspora a lui Greg Egan. Genial autor! A must read for infogeeks.

PS. Exista si un blog al generatorarelor. Si nu mai e mult pana la un generator de generatoare. Da chiar, oare se poate inventa un generator de mancaruri, de exemplu. Sa se selecteze diferite ingrediente si condimente random, dupa o tabela de asemanari, de potriviri de gusturi, etc, apoi se genereaza un numar finit de etape (tratamente termice, amestecari, pasari, tocari, frigeri, inghetari) si gata produsul finit. Cu trei “orizonturi de solutii”: mancaruri comestibile, mancaruri gustoase, mancaruri divine.

2 Comments »

 1. clara said,

  August 20, 2007 @ 00:06

  January 22, 2007 at 17:12/Este foarte interesant ce am citit despre voi dar de ce v-ati oprit la data de mai sus? Continuati postand cool things in your Treeworksblog.Voi mai reveni sa va urmaresc miscarile.
  cd.

 2. clara said,

  August 20, 2007 @ 00:09

  PS. Exista si un blog al generatorarelor/Gandeste-te doar: Un generator de generator al unui “generator”!!!Imi place ideea.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment