Are calitatea vreo sansa in jurnalismul online?

Internetul a schimbat pentru totdeauna jurnalismul prin costurile reduse. Totusi, publicatiile online din intreaga lume nu au reusit sa vina cu o strategie de monetizare eficienta si sigura pe termen lung ceea ce ar putea sa puna in pericol calitatea materialelor.

Costurile tot mai ridicate de tiparire, materiile prime, transportul etc. reduc tot mai mult profitul printului. In acelasi timp, publicitatea isi pierde interesul pentru hartie, vanzarile scad iar investitorii sunt mai putin interesati de mass-media din cauza crizei financiare internationale. Totusi, printul nu va muri, el se transforma mergand spre nisa (vezi Stephan Weichert). In acelasi timp, interesul pentru stiri scade si se spune ca de vina este tocmai calitatea din ce in ce mai slaba a acestora.

Care este totusi sansa online-ului? Este poate cel mai bine ca jurnalistii online sa inteleaga ca internetul nu este o inovatie totala ci mai degraba o continuare a jurnalismului traditional, ca invatamintele jurnalismului asa cum se facea el in timpul Watergate-ului sunt valabile si acum, ca oamenii nu s-au schimbat ci doar mediul este nou. Este adevarat ca jurnalismul este influentat de internet dar facilitatile web 2.0 nu pot sa vina decat in ajutorul unui jurnalism calitativ, altfel tabloidizarea excesiva va plictisi cititorul (mai ales intr-un mediu in care utilizatorul poate alerga atat de rapid si usor) iar succesul pe termen scurt ar putea fi prelungit doar prin calitate.

2 Comments »

 1. dimitri said,

  November 7, 2008 @ 11:24

  Tabloidizarea în online poate fi evitată foarte uşor. Odată ce descoperi bloguri de calitate, le pui în BlogRovR sau în Google Reader şi aşa vei avea acces la jurnalism de calitate.

 2. gioghy said,

  December 15, 2008 @ 21:11

  Ma gandesc ca online-ul este inca intr-o perioada de tranzitie acum…ca tot este la moda cuvantul. 😀
  Cei care au intr-adevar ceva de spus si care o fac din pasiune, vor reusi sa treaca in etapa urmatoare. Ceilalti mai mici, descurajati de insucces, probabil ca vor renunta incet-incet. Suntem in perioada in care inca descoperim metode de comunicare si interconectare pe internet, ne rezervam mai mult timp cercetarilor de ordin tehnic decat de ordin jurnalistic. Jurnalismul online va trebui, in primul rand disecat si separat de pseudo-jurnalismul online…aici este cel mai greu!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment