All things digital

Desi n-am facut live blogging ieri de la Digital Marketing Forum, asta nu inseamna ca nu ne-a placut. Dimpotriva!

Speaker-ul meu preferat a fost chiar cel care a deschis ziua, Wim Vermeulen. A atins destul de multe aspecte, de la obiceiurile de consum media pana la retelele sociale, trecand bineinteles prin bloguri si campanii de advertising online. O campanie ce a avut un succes enorm sfidand, se pare, toate legile scrise sau nescrise ale marketingului este cea pentru Cadbury.

O alta tendinta interesanta subliniata de Wim a fost modul in care consumatorul se schimba, sub influenta mediului digital care ii ofera posibilitati nelimitate de exprimare. Cand consumatorul este nemultumit, revoltat sau dezamagit de o companie sau un brand, va avea grija ca toata lumea sa afle asta. Cum este cazul celui care a observat contradictia dintre campania de promovare pentru Dove si cea pentru Axe (“frumusete interioara” versus “women as sex objects”) in conditiile in care ambele apartin de Unilever. Nu mai trebuie spus ca filmuletul facut de consumatorul nemultumit a depasit in popularitate respectivele campanii. Power to the people, in versiune 2.0.

Deloitte a prezentat apoi un studiu referitor la predictiile pentru 2008 in ceea ce priveste mediul online, acoperind aproape toate sectoarele importante: publicitatea in mediul online, viitorul televiziunii clasice in raport cu online video, e-book versus e-reference, muzica in format digital, etc. Informatiile complete le puteti gasi aici.

In caz ca va intrebati care sunt “The Leading Brands” in internetul romanesc, Gemius a cercetat si este gata sa va ofere raspunsul. Coca-Cola este cel mai popular brand, urmat de Nokia si Adidas. La capitolul incredere lucrurile stau putin altfel, cu Nokia ocupand primul loc al clasamentului. Puteti citi raportul complet aici.

Dupa prezentarea sustinuta de presedintele IAB Europe a urmat discursul unui creativ de la Landor Hamburg, care a amintit despre stories si storytelling dar si despre cat de important e sa-ti adaptezi comunicarea mediului. Pana la urma “The medium is the message”, nu?

Cu aceste cuvinte in minte m-am indreptat spre unul din workshop-uri, desi a fost o alegere destul de grea pentru ca mi-ar fi placut sa le vad pe toate. Alegerea s-a dovedit destul de inspirata totusi, demersul de “myth-busting” al celor de la Ogilvy fiind a breath of fresh air dupa toate aspectele foarte serioase discutate anterior.

Ziua s-a incheiat cu o prezentare a catorva studii de caz in new media in care noi am vorbit despre NoPrimeTime. Nu stiu celelalte workshop-uri cum au fost dar acesta a starnit adevarate polemici, ceea ce nu e rau, inseamna ca cei din sala au fost interesati de lucrurile discutate.

Relatari mai detaliate ale evenimentului gasiti aici si aici.

Leave a Comment