Ce-ar fi daca am avea un Yahoo.ro?

Ca tot imi fuma un domn pe strada in nas (urasc obiceiul asta de a fuma pe strada, BTW), uite ca am vazut azi primul banner mare in limba romana pe Yahoo.

Ducea pe un site anti-fumat.
Deja ma bucurasem si voiam sa vad prin cine e vandut. De fapt pare a fi vorba de o initiativa europeana, la nivelul Uniunii Europene.
Are o logica foarte buna pe piata romaneasca, daca stau sa ma gandesc. Am facut asa niste socoteli rapide si cred ca Yahoo are aproape de 80% pe piata utilizatorilor de email (persoane, normal), Gmail in jur de 5%, Hotmail in jur de 2.5%, iar toti providerii romani la un loc in jur de 10-12%. Marja de eroare maxim 5% din procentajele obtinute.

Ceea ce inseamna ca practic Yahoo este cel mai mare jucator pe piata romana. Garantat si de departe! Atat in functie de numarul de conturi deschise si utilizate, cat si in functie de afisari/utilizatori zilnici (ca toata lumea deschide mailul, dar nu toti intra pe situri de classifieds, joburi, dating si alte servicii care necesita logare).

Dar asta o stiam cu totii, nu? Intrebarea este: or sa isi foloseasca puterea ca sa mai ia ceva zone din piata: de exemplu un HotJobs pe Romania ar fi un concurent redutabil pentru BestJobs si Ejobs. Mai ales ca la momentul actual, data fiind penuria de oameni buni, cele doua nu mai trimit suficienti candidati in conturile angajatorilor (stiu si din proprie experienta, si din discutiile cu altii si din statisticile de pe situri – cati aplica per job). Asa ca majoritatea firmelor ar zice hai sa incercam si la astia. Miscarea ar avea sens din punctul de vedere al banutilor, daca este sa credem cifrele date de Calin in ZF, de exemplu.

La dating, e un pic mai ciudat. Adica piata este intr-o rotatie continua, e destul de greu sa faci bani din ea in contextul in care exista mult mai multe impresii in .ro decat inventar, si asta pe situri cu demografica mai buna. Plus ca adolescentul roman mediu nu cred ca are venituri de mai mult de 50 euro (ar fi interesant de stiut, BTW). Dar daca, de exemplu ar exista o alianta Yahoo – MySpace (la un moment dat, stiu, MySpace e la Google, dar mie mi se pare o alianta mult mai fireasca Yahoo-NewsCorp-(Microsoft)) ar fi interesant sa se inceapa capitalizarea si aici. Impresia mea este ca datingul/social networkingul este mult mai regional decat pare. Mai ales o data cu extinderea utilizarii. Adica cred ca un site pe Bucuresti ar putea sa stranga mai multi utilizatori activi decat unul global cu Bucuresti listat in motorul de cautare profile. Iar dovada e si faptul ca Noi2.ro si Sentimente.ro au mult mai multe profile decat hi5 sau datingul de la Yahoo (pe partea de .ro, normal).

La anunturi, sunt jucatori sectoriali bunicei (imobiliare.ro pe real estate, autovit.ro pe auto, okazii.ro pe generale) dar nu cred ca vreunul e la nivelul lui craigslist.org de exemplu (BTW — craiglist.ro este luat de Ziare Com Srl). Parerea mea e ca un yahoo.ro ar putea sa joace frumusel pe treaba asta.

Care e conditia esentiala, dupa mine? Agregarea joburilor, stirilor, datingului, anunturilor in interfata de email. Asta nu este foarte complicat, de fapt. Chiar pot sa dau cateva solutii. (Deci, domnii de la Yahoo daca cititi asta dati un buzzz :)) )
Poate sa aiba aceasi strategie Google? Nope! Ii lipseste masa critica probabil, plus ca utilizatorii de Gmail sunt mai avansati.
Cei de la Yahoo Mail sunt mult mai pretabili la o abordare one-stop shop.
MSN? Nu cred. Sau cu costuri mult-mult-mult mai mari. Pe cand la Yahoo, costurile ar fi foarte rezonabile, dupa parerea mea. Ar fi un business sustenabil din primul an, din publicitate.
Gata, ma opresc sa mai muncesc si eu ceva 😉

2 Comments »

 1. Alex said,

  January 17, 2007 @ 19:55

  Evident ca ar fi bun un Yahoo.ro, dar din pacate cei de la Yahoo nu au planuri de extindere in Romania deocamdata (cel putin nu facute publice)

 2. butterfly said,

  June 7, 2007 @ 11:25

  daca ar aprea yahoo.ro as fi prima care si-ar face un cont de mail:)

  Felicitari pentru un blog reusit si va invite pe toti pe http://www.MyLOL.ro unde aveti acces gratuit la Avatare pentru messenger, jocuri online si filme amuzante

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment