Archive for October, 2008

Internetics 2008: Gustos.ro si ZeList.ro

Abia ne-am intors de la Internetics 2008 unde am castigat mai multe premii ce sunt rezultatul eforturilor si a muncii unei echipe cu adevarat dedicate. Poate faptul ca cele doua proiecte premiate sunt proiecte personale ne face si mai fericiti.

Gustos.ro si ZeList.ro sunt cele doua proiecte, Gustos.ro castigand la categoria ,,Lifesyle” iar ZeList.ro la categoria ,,Servicii – Altele” si premiul special ,,Microsoft pentru inovatie”. Aceste doua proiecte fac parte dintr-o serie mult mai larga la care TreeWorks a lucrat si/sau lucreaza si care primesc fiecare cea mai mare atentie.

Gustos.ro este nu doar cel mai bun portal gastromic ci si o comunitate in sine unde utilizatorii schimba informatii si impartasesc experientele lor, o larga baza de date cu restaurante, dar si un site cu articole de interes, sfaturi si un newsletter foarte popular. Recent, Gustos.ro a lansat un micro-site dedicat alimentatiei sanatoase, sanatos.gustos.ro si promite noi surprize in perioada urmatoare.

ZeList este un proiect impunator ce doreste sa ofere un top al blogurilor romanesti calculat in funtie de ,,link love” cu peste 20.000 de bloguri calculate. ZeList.ro nu este un simplu top in functie de trafic al blogurilor ci un top al importantei blogurilor in functie de aparitiile in blogroll-uri, trackback-uri, importanta acestora la randul lor etc. De curand, ZeList s-a imbogatit cu un widget ce poate fi downloadat pe blog pentru a arata pozitia in top si cu un barometru lunar.

Si pentru ca aceste premii merita sarbatorite ca atare, plecam maine dimineata in team-building unde promitem sa lasam spirtoasele pentru a pune la cale noi proiecte cu care ne vom mandri la editia viitoare a Internetics.

Comments

Ze(TreeWorks)List

In ultimele zile am citit cateva post-uri in care eram acuzati ca facem topul ZeList dupa cum vrem noi. Desigur, ZeList nu este perfect, erori pot aparea pe care ne straduim sa le remediem rapid dar in mod sigur nu facem topul in functie de preferinte. Si totusi, daca ar fi asa, nu credeti ar trebui sa-i tragem algoritmului vreo doua surubelnite si sa masluim topul astfel incat blogurile noastre sa fie foarte sus in lista? Iata unde se afla blogurile noastre:

Catalin (pozitia 163)

Ionut (locul 617)

Alina (pozitia 1271)

Raluca (locul 4426)

Cristi (pozitia 5525)

Anca (locul 7200)

Comments (2)

Bun ii e-mail-ul ghiurghiuliu

Gmail a lansat o noua optiune care te impiedica sa trimiti e-mail-uri atunci cand ai baut prea mult (zece secunde pauza de ras). Sistemul Goggle detecteaza starea utilizatorului in functie de numarul de greseli facute si prin diferentele in viteza de scriere, impiedicand trimiterea e-mail-ului. Atat de multi oameni au trimis la betie astfel de e-mail-uri incat fenomenul a capatat si un termen ,,drailing”.

Dar de ce era nevoie de un astfel de sistem? Se pare ca atunci cand se imbata, oamenii obisnuiesc sa se considere scriitori prolifici ce vor castiga Nobelul pentru literatura, comedianti sau curajosi si trimit e-mail-uri de impacare fostelor iubite, parerile lor angajatorilor sau coming out-uri parintilor.

Sistemul este disponibil momentan doar vorbitorilor de limba engleza dar speram ca acesta sa fie implementat si pe la noi intrucat avem mare nevoie de el.

Comments (2)

Muzica pe internet, pro si contra

Pentru ca zilele aceste, mai multi bloggeri au scris despre intentia de modificare a conditiilor de utilizare a muzicii pe internet, in special pe bloguri) am citit mai mult despre acest subiect si am aflat ca blogurile care pun linkuri catre videoclipuri sau melodii preluate de pe site-uri de tipul Youtube, Trilulilu sa fie nevoite sa plateasca pentru drepturi de autor dupa cum scrie HotNews.ro.

Aceasta stire a generat reactii diverse in blogosfera Subiectiv.ro scriind de ,,cai verzi pe peretii internetului”, Marius Sescu dezbate subiectul in postul intitlulat ,,Bloggerilor, ORDA vrea sa texeze embed-ul de fisiere audio sau video” iar Alex Bobica isi numeste comentariul pe aceasta tema ,,OR BA, OR DA”.

Alte posturi pe aceasta tema au scris Zoso.ro, Vivi.ro, Codexpolitic.us, Gramo.ro, Navalitorul.ro, Cosmosul.ro, Kosmin.net, Cafeina.ro, Ipoblog.wordpress.com, groapacuprosti.ro sau tordoran.blogspot.com.

Posturile sunt predominant negative cum ar fi post-ul ,,Sariti, ne confisca internetul!” al lui Arhi, sau post-urile lui Piticu.ro, Petreanu.ro, Dormdeieri.com, joinegru.blospot.com, lorandminyo.ro, bobbyvoicu.ro sau alexandrasimion.blogspot.com.

Pentru o mai buna intelegere a problemei puteti consulta postul pe aceasta tema a lui Bogdan Manolea, director executiv ATPI (Asociatia pentru Tehnologie si Internet) sau postul lui Dan Virtopeanu, director general Voxline Communication şi membru fondator ARONSA (Asociatia Romana a Operatorilor Nationali de Servicii Audiotext).

Comments

Le roi est mort, Vive le roi!

Web 2.0, tema atat de la moda in conferinte pare a deveni foarte curand desueta. Web 3.0 este chiar dupa colt si se pare ca va fi literalmente un colt. Web 3.0 poate fi cel mai bine descris ca ,,executable web”. Daca web 1.0 era ,,read-only”, web 2.0 devenind ,,read-write”, web 3.0 va fi capabil sa execute.

Noul internet se prefigureaza a fi semnatic, site-urile putand sa inteleaga sensul cuvintelor dupa cum apar ele in contextul semantic. Mai exact, noul intenet va folosi aplicatii de inteligenta artificiala intuitiva.

Directia pe care web 3.0 o va lua este transformarea web-ului din aplicatii separate intr-o baza de date care va deveni un gigant interoperabil integrat intr-o lume virtuala, o lume ce va permite transpunerea activitatilor umane pe internet.

In mod sigur web 3.0 va amplifica atat capacitatile pe care internetul le are cat si polemicile referitoare la risipa cominicationala, izolarea fizica prin comunicarea online, anomaliile comunicationale in mediul virtual, etc. Totusi, nu ma pot abtine sa nu intreb cum va arata web 4.0.

Comments

Ze premiu

Ieri seara a avut loc decernarea premiilor Webstock Awards unde am castigat la categoria Content Aggregation cu proiectul ZeList pe locul doi clasandu-se Agregator, iar pe trei Konkurs si Photoree.
Webstock 2008 nu a insemnat doar premierea celor mai bune proiecte web din Romania ci si o serie de conferinte si workshopuri dedicate blogging-ului si fenomenului web 2.0 organizate de Evensys si Cristian Manafu la care au fost prezenti in jur de 400 de persoane, bloggeri, jurnalisti, developeri, designeri, etc.
ZeList reprezinta cel mai complex instrument de monitorizare a blogosferei si presei romanesti urmarind peste 20.000 de bloguri si 40 de surse de stiri online. Folosind algoritmi complecsi, ZeList determina cele mai importante bloguri din punctul de vedere al audientei si credibilitatii, precum si cele mai importante subiecte care sunt discutate in blogosfera. ZeList poate fi folosit mai mult decat ca un top al blogosferei, el poate fi utilizat de profesionistii in domeniu comunicarii si mass-media pentru a determina trenduri si strabili vectorii importanti pentru transmiterea unui mesaj in blogosfera.
In cadrul conferintei despre ,,Starea blogosferei astazi”, Catalin (Tenita -Managing Partner TreeWorks) a prezentat ,,Barometrul blogosferei”, o analiza a fenomenului pornind de la datele obtinute prin ZeList. Alaturi de Catalin au mai prezentat si Cristian Manafu, Cabral Ibacka, Vlad Petreanu, Marilen Corciovei si Bobby Voicu.

Zelist Webstock(2)

View SlideShare presentation or Upload your own.

Comments (4)

PR Week: ze prezentare

Am prezentat marti in cadrul PR Week 2008 in panelul de ,,Comunicare interna sau cum gestionam asteptarile angajatilor” tema ,,Blogul ca instrument de imbunatatire a comunicarii interne”.
Pentru ca blogul este un puternic instrument de comunicare si informare, acesta a devenit tot mai important in comunicare interna fiind accesibil unei comunitati închise. Blogul intern are drept scop stimularea, motivarea sau ajutarea membrilor acesteia si exista tot mai multe organizatii care incurajeaza aceasta forma de comunicare (Google, IBM, Microsoft, HP, Macromedia, etc.).
Intr-un mediu tot mai canalizat pe comunicarea online este si normal ca o organizatie sa isi propuna ca in planul de comunicare interna sa includa cele mai potrivite solutii online. Tinand cont de varsta medie a angajatilor din companiilor care inteleg importanta relatiilor publice, aproximativ 30 de ani, si profilul demografic (studii superioare, activi, din mediul urban) este apropiat profilului blogger-ului sau cititorului de blog, este si normal ca o companie sa recurga la aceasta solutie.
Blogul intern este nu doar o moda ori o practica sau moderna, el este o forma foarte buna de a genera resurse atat pentru comunicarea interna, cat si cea externa. Ceea ce se dovedeste greu in crearea si sustinerea unui astfel de blog este generarea de continut din partea angajatilor cat si sustinerea comunicarii. De aceea este recomandabil sa:

  • cunoasti foarte bine interesele angajatilor si sa scrii in concordanta,
  • sa scrii pe blog despre lucruri de interes in blogosfera care ar putea fi in relatie cu compania la care activezi,
  • sa pui trackback-uri ale unor articole din blogosfera care au legatura cu compania,
  • sa stimuleazi dezbaterea prin folosirea unor intrebari la sfarsitul posturilor.

Multe din informatiile necesare se pot gasi usor prin ZeList iar barometrul lunar al blogosferei, disponibil pe prima pagina, poate fi o solutie pentru intelegerea usoara a informatiilor si alegerea celor importante.

Comments